Καλώς ήλθατε!

Καλώς ήλθατε στον δικτυακό τόπο της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών.

Με την περιήγησή σας θα έχετε την ευκαιρία να πληροφορηθείτε σχετικά με την ιστορία και τις δράσεις της Εταιρείας.



Ειδήσεις και δράσεις


Διδάκτωρ ο Ηλίας Τουμασάτος
Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας

Ένα ακόμη στέλεχος (μέλος του διοικητικού συμβουλίου) της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, ο θεατρολόγος και καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ηλίας Τουμασάτος, ανακηρύχθηκε πρόσφατα με τον βαθμό «Άριστα» διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου με το θέμα «Χαραλάμπης (Μπάμπης) Άννινος (1852-1934): Οι επτανησιακές καταβολές και η ενσωμάτωση ενός Κεφαλονίτη λογοτέχνη στην πνευματική ζωή της Αθήνας». Το θέμα του είναι ειλημμένο από τα αρχεία της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου, όπου και άλλα ιδιωτικά αρχεία προσωπικοτήτων του νησιού έχουν βρει αξιόλογο και πρόσφορο κατάλυμα στέγης και διάσωσης (Αρχείο Μικέλη Άβλιχου, αρχεία μουσικής ιστορίας Ραζή, Μπουχάγερ, Μοσχόπουλου, Ρούγκα, λαογραφικά Δημ. Σ. Λουκάτου, αρχιτεκτονικά Ιωάννας Μελιδώνη-Γρυπάρη κ.ά.)

Ο Μπάμπης Άννινος, πολυδιάστατη προσωπικότητα των γραμμάτων της χρονικής περιόδου μετά τη γενιά των λογοτεχνών του 1880 (Παλαμάς, Δροσίνης, Βιζυηνός, Κονδυλάκης, Παπαδιαμάντης κ.ά.) μελετάται και αναδεικνύεται από τον Ηλία Τουμασάτο, όπως ο ίδιος βεβαίως υπογραμμίζει, ως φορέας «μετακένωσης» του επτανησιακού πολιτισμού, που, ως γνωστόν, είχε θεμελιωθεί στην Αναγεννησιακή σκέψη της Δύσης και του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού), αλλά και μορφή «αφομοίωσης» μέσα στην υπάρχουσα τότε πνευματική κατάσταση της πρωτεύουσας, όπου, σε μικρή ακόμη ηλικία, μετακινείται και εγκαθίσταται.

Ο Ηλίας Τουμασάτος, με υψηλές δυνατότητες δεξιοτέχνη στον χώρο της λογοτεχνίας κατορθώνει, μέσα από τη διδακτορική διατριβή του, να αναδείξει τον Κεφαλονίτη λόγιο από όλες τις οπτικές γωνίες του έργου του: Ως λογοτέχνη, θεατρικό συγγραφέα, δημοσιογράφο, μεταφραστή. Δύσκολο το έργο του Ηλία Τουμασάτου, λόγω του υπέρογκου αρχείου του Άννινου. Ωστόσο, ο νέος διδάκτωρ κατόρθωσε, στο πλαίσιο του δύσκολου έργου της διατριβής του, να καταλήξει σε γόνιμη συμβολή τόσο στον χώρο της λογοτεχνίας όσο και της ιστορικής επιστήμης. Η Εταιρεία επιθυμεί, αν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, να δώσει στη δημοσιότητα το δίτομο αυτό έργο, μία ακόμη συμβολή στον τόπο μας, αλλά και στον ευρύτερο ελλαδικό και εξωελλαδικό χώρο.

Για την Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών
Ο Πρόεδρος
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ



 ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΕΦ. ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΔΙΔΑΚΤΩΡ:


Η κ. Νίκη Ευθυμιάτου-Κατσούνη, φιλόλογος, Πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης και Έφορος του Κοργιαλενείου Μουσείου, και μελος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, προσωπικότητα με πολυσχιδή πνευματική και πολιτιστική δράση, αναγορεύθηκε πρόσφατα διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών με τον βαθμό "άριστα".

Η διδακτορική διατριβή της κ. Κατσούνη είχε θέμα "Οι ανθρώπινες επιδράσεις κατά την εξελικτική πορεία της χλωρίδας και της βλάστησης στην Κεφαλονιά από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα. Μελέτη για την περιβαλλοντική εκπαίδευση". Δύο επιμέρους σκέλη συγκροτούν το σώμα της διατριβής: Το πρώτο περιλαμβάνει τις διαχρονικές μεταβολές στη χλωρίδα και στη βλάστηση, εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα, ενώ το δεύτερο αναφέρεται στο πώς η διατριβή θα χρησιμεύσει ως μελέτη για την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Τέσσερις επιμέρους ενότητες προσεγγίζουν την προϊστορική και ιστορική περίοδο, την χλωρίδα και βλάστηση του νησιού, τις καλλιέργειες και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Η εργασία έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα, διατρέχοντας τη μυθολογία, την προϊστορία, την ιστορία, τη χλωρίδα και βλάστηση του νησιού και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την περιβαλλοντική αγωγή σε ολες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.




ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΝΙΚΗ ΛΑΣΚΑΡΗ- ΜΠΑΛΛΑ

                                                       Του καθηγητή Γεωργίου Ν. Μοσχόπουλου
                                     Προέδρου της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών

Μετά από τους επαίνους της Ακαδημίας Αθηνών που απέσπασαν ήδη σε προηγούμενες Συνεδρίες της Ακαδημίας ο Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος για το σύνολο του έργου του και ο Σπύρος Αντωνάτος για το βιβλίο του «Αργοστόλι, η χαμένη πόλη. Δράση καθ’ οδόν 1853 – 1953» και τη βράβευση του Γεράσιμου Πεντόγαλου, εφέτος τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών θα λάβουν, στο πλαίσιο επίσημης Συνεδρίας της Ακαδημίας στο τέλος του μήνα, ο Γεράσιμος Σπ. Μπάλλας και η σύζυγός του Νίκη Λάσκαρη – Μπάλλα.
Ο Γεράσιμος Μπάλλας, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, πτυχιούχος πολιτικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην διευθυντής του τοπικού Υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει αναπτύξει αξιόλογη επιστημονική δραστηριότητα στο πλαίσιο της εν λόγω Εταιρείας με επιστημονική – ιστορική έρευνα και ωραίες δημοσιεύσεις, τόσο στην Επετηρίδα της Εταιρείας «Κεφαλληνιακά Χρονικά», όσο και σε άλλες περιοδικές εκδόσεις.
Η Νίκη Λάσκαρη – Μπάλλα, φιλόλογος και για χρόνια διευθύντρια Γυμνασίων και Λυκείων, είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, με επίσης επιστημονική δραστηριότητα, συμμετοχή σε Συνέδρια και δημοσιεύσεις.  
Οι συγγραφείς ύστερα από πολύχρονη και κοπιώδη έρευνα σ’ ολόκληρο το πλάτος του νησιού μας, στις πόλεις και στα χωριά, σε απλούς χωρικούς κυρίως ηλικιωμένους και σε μαθητές των σχολείων ( εδώ προφανής η δράση της φιλολόγου Νίκης Λάσκαρη – Μπάλλα) συνέλεξαν, ταξινόμησαν, αξιολόγησαν και εξέδωσαν λαογραφικό υλικό, στο πλαίσιο της «Σειράς Διατριβών και Μελετών» της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών. Η έκδοση είναι τρίτομη με τον κοινό τίτλο «Λαογραφικά Κεφαλονιάς» και με επί μέρους τίτλους κατά τόμο «Λιανοτράγουδα», «Δημοτικά τραγούδια», «Λαϊκοί ποιητές».
Το εν λόγω έργο, που το προλογίζουν πανεπιστημιακοί καθηγητές, και για το οποίο τώρα τους απονέμεται ο έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών, είναι πολύτιμο, γιατί είναι έργο σωστικό της λαϊκής μας παράδοσης και των σπάνιων πολιτισμικών στοιχείων που συνθέτουν τη διαχρονική πορεία του λαού μας. Πρόκειται για έργο εθνικής σημασίας, τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, που στο πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής κρίσης σε διεθνές επίπεδο, αυτά τα ερείσματα του έθνους μας (και, βέβαια, κάθε έθνους) θεμελιώνουν την ταυτότητα του έθνους μας και ευρύτερα του Γένους μας, στο πλαίσιο της σύγχρονης παγκόσμιας κοινότητας. Οι εν λόγω συγγραφείς και επαινεθέντες από την Ακαδημία Αθηνών ας μείνουν παράδειγμα προς μίμηση στους νεοτέρους.




Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΑΣΙΜΟ Η. ΠΕΝΤΟΓΑΛΟ

            Με αφορμή τον απρόοπτο θάνατο του γιατρού και καθηγητή της Ιστορίας της Ιατρικής Γεράσιμου Η. Πεντόγαλου το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών συνεδρίασε εκτάκτως τις 15 Νοεμβρίου 2012, την Πέμπτη το απόγευμα.
            Στη συζήτηση που αφιερώθηκε στη μνήμη του αναφέρθηκε κυρίως η συμβολή του στην Εταιρεία, που συγκεκριμενοποιήθηκε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ως ακολούθως:
1.      Υπήρξε από τα κύρια ιδρυτικά μέλη που κινήθηκαν για την ίδρυση του εν λόγω Συλλόγου το 1975.
2.      Εργάστηκε επιτυχώς και εντόνως κατά διαστήματα ως Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας.
3.      Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της επετηρίδας της Εταιρείας “Κεφαλληνιακά Χρονικά” κατά τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας της.
4.      Εργάστηκε φιλότιμα και αποδοτικά ως Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του υπό της Εταιρείας οργανωθέντος, το 1986, Ε΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου.
5.      Έλαβε μέρος επίσης σε οργανωτικές επιτροπές άλλων συνεδρίων, Επτανησιακών Εβδομάδων και ημερίδων που οργάνωσε η Εταιρεία.
6.      Ομίλησε πολλές φορές και επί διαφόρων θεμάτων από το βήμα της αίθουσας της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Εταιρείας.
7.      Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης στην επετηρίδα της Εταιρείας “Κεφαλληνιακά Χρονικά” με εξαιρετικά δημοσιεύματά του κυρίως με θέματα επτανησιακά.
8.      Με τις ευρύτερες δημοσιεύσεις του, τα αυτοτελή βιβλία του (ένα των οποίων βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών) και την όλη προσφορά του στα κεφαλληνιακά και γενικότερα τα επτανησιακά γράμματα, αλλά και την πέρα της Επτανήσου δράση του, τίμησε την Εταιρεία μας.
Η Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, ως γνωστόν, για την όλη παραπάνω συμβολή του, τίμησε τον Γεράσιμο Πεντόγαλο, αφιερώνοντας, το 2008, τον υπ’ αριθ. 11 τόμο των “Κεφαλληνιακών Χρονικών”, στον οποίο συμμετείχαν με δημοσιεύματά τους διακεκριμένες προσωπικότητες των γραμμάτων του ελλαδικού χώρου. Σήμερα την υπ’ αριθ. 13 συνεδρίασή της την αφιερώνει στη μνήμη του.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ